Suurin perinteinen jujutsu-tyyli

Daitoryu AikijujutsuHISTORIAA

Daitoryulla on yli 1000-vuotinen historia. Lajin lähtökohtana oli Japanin sotilasluokan tarve luoda  tehokas lähitaistelumenetelmä omaksi ja läheisten turvaksi. Daitoryu aikijujutsu on yksi vanhimmista yhä opetettavista jujutsu-tyylisuunnista koko maailmassa. Pitkästä perinteestään ammentavaa lajia kehitetään jatkuvasti vastaamaan modernin ihmisen tarpeita. Nykyään Daitoryu aikijujutsu on harrastajamäärältään suurin jujutsu-tyylisuunta Japanissa, ja sitä pidetään kansallisaarteena. Daitoryu on Japanin opetusministeriön alaisuudessa toimivan Japanin perinteisten taistelulajien järjestön, Nihon kobudo kyokai, jäsen. Daitoryu aikijujutsu tarkoittaa suomeksi vapaasti käännettynä suurta itäistä harmonisen voiman, joustavan tekniikan koulukuntaa.

Sokaku Takeda ja Takuma Hisa

Sokaku TakedaSokaku Takeda tunnetaan parhaiten henkilönä, joka toi Aizu klaanin taistelutaidon, Daito ryu aikijujutsun, julkisuuteen. Hän opetti budoa aktiivisesti yli viidenkymmenen vuoden ajan lukuisille oppilaille. Kuuluisin hänen oppilaistaan oli Morihei Ueshiba, joka myöhemmin loi aikidon Daitoryun perusteista. Sokaku hallitsi Daitoryu mukaan lukien kaikki perinteiset samuraiden kahdeksantoista taistelutaitoa. Hän omisti koko elämänsä näiden taitojen kehittämiseen ja edelleen opettamiseen. Tämä näkyi hänen mahtavassa teknisessä osaamisessaan ja kurinalaisessa elämänasenteessaan, minkä vuoksi häntä kutsuttiinkin viimeiseksi samuraiksi.

HisaTakuma Hisa oli ainoa, joka sai Sokaku Takedalta todistuksen Daito ryu aikijujutsun täydellisestä oppimisesta (Menkyo Kaiden). Hisan oppilaat perustivat Daito ryu aikijujutsu Takumakai -liiton. Takumakai toimii Japanissa pääasiassa Kansain alueella Osakassa ja sen ympäristössä. Takumakain tarkoituksena on säilyttää Daitoryu tuleville sukupolville, edistää lajin harjoittelua sekä kehittää ja levittää sitä edelleen. Takumakain helsinkiläisen jäsenseura Fudoshin ry on Takumakain Euroopan pääsali, ja yksi harvoista paikoista, joissa harjoitellaan ja opetetaan Daitoryu aikijujutsua Takumakain tapaan.

Daitoryu Suomessa

Yli kaksi vuosikymmentä toiminut helsinkiläinen Fudoshin ry antaa laadukasta opetusta kaikille mielen, kehon ja taistelutaidon kehittämisestä kiinnostuneille. Jokainen harjoittelija saa opetusta yksilöllisesti, oman tasonsa mukaan. Aiempaa budo-kokemusta ei vaadita. Harjoittelu sopii kaiken ikäisille. Lapsille on oma ryhmänsä. Ystävällinen ilmapiiri ja harjoituspaikat lähellä hyviä liikenneyhteyksiä tarjoavat erinomaiset kehitysmahdollisuudet lajin parissa. Fudoshinissa aseetonta aikijujutsua opetetaan vähintään neljä kertaa viikossa ohjatuissa harjoituksissa. Voit harjoitella myös miekkailutekniikkaa, Onoha Ittoryu kenjutsua. Kenjutsun opettelu tukee aikijujutsun oppimista. Muina aikoina Länsi-Pasilassa olevalla salillamme on mahdollista harjoitella vapaamuotoisesti.

Ilman Takumakai -järjestöä Suomessa ei harjoiteltaisi Daitoryu aikijujutsua. Olemme saaneet heiltä erinomaista opetusta jo yli 20 vuoden ajan. Takumakain opettajat ovat vierailleet maassamme opettamassa useita kertoja vuodessa. Samoin me olemme vierailleet tiheään Osakassa harjoittelemassa ja jääneet pitkiksikin ajoiksi oppia saamaan. Erityisesti edesmennyt opettajamme Yutaka Amatsu sekä Takeshi Kawabe ja Shinichiro Umei ovat suuresti vaikuttaneet Daitoryun kehitykseen maassamme. Suomen Daitoryu Aikijujutsu Takumakain pääopettaja on Jyrki Rytilä.

Fudoshin on ainoa seura Suomessa jolla on viralliset suhteet Takumakaihin ja on valtuudet myöntää virallisia, Japanissa hyväksyttyjä vyöarvoja. Opettajamme saavat jatkuvasti opetusta japanilaisilta mestareilta, ja opetuksen laatua valvotaan. Fudoshinissa opettavat myös Euroopan ainoat henkilöt joille Yutaka Amatsu sensei myönsi opettajalisenssin (kyoju dairi), ja jotka voivat myöntää Soden-tekniikoiden lisenssejä.