Daitoryu aikijujutsu kymmenen vuotta Suomessa

Japanilaista taistelutaitoa, Daitoryu aikijujutsua, on harjoiteltu Suomessa kymmenen vuoden ajan. Juhlistamme taivaltamme tänä vuonna monin tavoin. Budoseuramme Fudoshin ry:n 10-vuotisjuhlanäytös pidettiin 3.7.2005 Valkoisessa Salissa Helsingissä. Juhlanäytöstä oli katsomassa runsas määrä budosta ja japanilaisesta kulttuurista kiinnostuneita ihmisiä. Valkoinen Sali oli täynnä. Arviomme mukaan tapahtumaamme oli katsomassa noin 350 henkilöä.

Näytöksen avasi Fudoshin ry:n puheenjohtaja ja pääopettaja Jyrki Rytilä. Kattojärjestömme Takumakain johtaja, Hakaru Mori, kiitti juhlapuheessaan yhdistystämme ja sen pääopettajaa Daitoryun eteenpäin viemisestä Suomessa. Mori sanoi, että japanilaiset voivat syystä olla ylpeitä. Japanin suurlähettiläs, Shigeo Kondo yhtyi kiitoksiin Japanin valtion edustajana. Omassa puheessaan hän lausui kiitoksensa erityisesti siitä, että olemme tehneet japanilaista kulttuuria tunnetuksi maassamme. Suurlähettiläs on harrastanut aikidoa nuoruudessaan ja budolajit ovat lähellä hänen sydäntään.

Kun kaikki olivat tilaisuuden hengen mukaisesti kiitelleet toisiaan, eri maiden edustajat aloittivat esityksensä. Näytöksessä Daitoryuta esiteltiin monipuolisesti 60 ihmisen voimin kuuluttajien kertoessa taustat. Esiintyjinä olivat lajimme huiput: Daitoryu aikijujutsu Takumakain johtaja, Hakaru Mori, Kobayashi shihan, Kawabe shihan sekä suomalaiset Jyrki Rytilä ja Marko Kempas. Lisäksi runsaslukuinen joukko Takumakain opettajia ja harjoittelijoita Suomesta, Japanista, Yhdysvalloista ja Australiasta otti osaa näytökseen. Heistä suuri osa oli naisia. Daitoryun ohella Aikidon ja Kashima Shinryun suomalainen parhaimmisto antoi erinomaisen esityksen.

Raikuvimmat aplodit sai Takumakain 25 hengen ryhmä Japanista. Monen mieleen jäivät sateenvarjolla tehtävät niin sanotut ”kasadori” –tekniikat ja Kawabe shihanin toimiminen yksin neljää samaan aikaan hyökkäävää vastustajaa vastaan. Takumakain pääopettaja , Kawabe shihan, niputti hyökkääjät yleisön riemuksi parissa sekunnissa päällekkäin samaan pinoon.

Juhlanäytös oli osa EU-Japani kulttuurinvaihtovuosiohjelmaa. EU-Japani kulttuurinvaihtovuoden tavoitteena on edistää ihmisten välistä vuorovaikutusta ja ymmärrystä Japanin ja EU:n kansojen välillä. Yhteistyökumppaninamme tapahtuman järjestelyissä toimi Japanin suurlähetystö. Olemme kiitollisia Japanin suurlähettiläälle, Shigeo Kondolle ja Japanin suurlähetystön henkilökunnalle avusta tämän näytöksen ja muiden juhlallisuuksien järjestämisessä. Juhlanäytökseen jälkeen Japanin suurlähettiläs isännöi anteliaan vastaanoton Fudoshin ry:n jäsenille, ulkomaisille vieraillemme ja seuramme sidosryhmille Japanin suurlähettilään residenssissä.

Yhteisömme, Fudoshin ry, on toistaiseksi ainoa seura Euroopassa, jossa harjoitellaan Daitoryu aikijujutsua Takumakain tapaan. Tänä vuonna syntymäpäiväänsä viettävä seuramme kuuluu japanilaiseen Daitoryu aikijujutsu Takumakai liittoon. Takumakai liitto toimii Japanissa pääasiassa Kansain alueella Osakassa ja sen ympäristössä. Takumakain tarkoituksena on auttaa Daitoryun säilyttämisessä, harjoittelussa, kehittämisessä ja levittämisessä. Takumakai on Daitoryu -ryhmistä suurin.

Ilman Takumakai-järjestöä Suomessa ei harjoiteltaisi Daitoryu aikijujutsua. Olemme saaneet heiltä erinomaista opetusta 10 vuoden ajan. Takumakain opettajat ovat vierailleet maassamme opettamassa useita kertoja vuodessa. Samoin me olemme vierailleet tiheään Osakassa harjoittelemassa ja jääneet pitkäksikin ajaksi oppia saamaan. Erityisesti opettajiemme, Yutaka Amatsun, Kawabe Takeshin ja Shinichiro Umein opetustyö on suuresti vaikuttanut Daitoryun kehitykseen Suomessa. Fudoshin ry:n riveissä on nyt 22 Daitoryun mustanvyön harjoittelijaa ja lisää on tulossa.

Kulunut kesä on ollut juhlanäytöksen lisäksi vilkasta aikaa Fudoshin ry:lle. Seuramme on järjestänyt kesän aikana kaksi mittavaa harjoitusleiriä. Kuluva vuosi on vakuuttanut ulkomaiset vieraamme ja yhteistyökumppanimme siitä, että seuramme pystyy organisoimaan vaativia kansainvälisiä tapahtumia.

Fudoshin ry antaa laadukasta opetusta kaikille mielen, kehon ja taistelutaidon kehittämisestä kiinnostuneille. Jokainen harjoittelija saa opetusta yksilöllisesti, oman tasonsa mukaan. Aiempaa budo-kokemusta ei vaadita. Harjoittelu sopii kaiken ikäisille. Lapsille on oma ryhmänsä.

Jyrki Rytilä
Pääopettaja