Sokaku Takeda – viimeinen samurai

take_log

Sokaku Takeda tunnetaan parhaiten henkilönä, joka toi Aizu klaanin taistelutaidon, Daito ryu aikijujutsun, julkisuuteen. Hän opetti budoa aktiivisesti yli viidenkymmenen vuoden ajan lukuisille oppilaille. Daito ryu mukaan lukien hän hallitsi kaikki perinteiset samuraiden kahdeksantoista taistelutaitoa. Hän omisti koko elämänsä näiden taitojen kehittämiseen ja edelleen opettamiseen. Tämä näkyi hänen mahtavassa teknisessä osaamisessa ja elämän asenteessa, tämän takia hänen sanottiinkin olevat viimeinen samurai.

Vuonna 1930 Tokyo Asahi lehdessä oli artikkeli nimeltä ’nykyajan Bokuden’ (Bokuden on erittäin kuuluisa kenjutsumestari 1500-luvulta). Artikkeli kertoo siitä kun toimittaja Yoichi Ozaka meni Hokkaidolle tapamaan silloin 72 vuotiasta Sokaku Takedaa, jonka hän oli kuullut olevan Aizu klaanin salaisen taistelutaidon Daito ryu aikijujutsun mestari. Kun Yoichi saapui Sokakun kotitalolle, hänelle kerrottiin että mestari on ollut pari kuukautta poissa.  Hänelle ei pystytty sanomaan koska Sokaku palaisi, mutta muutama päivä aikaisemmin he olivat saaneet kirjeen, jossa kerrotiin Sokakun olevan Koshimizun kylässä. Yoichi lähti Koshimizun kylään ja tapasi mestarin eräässä majatalossa. Toimittaja kertoo Sokakun näyttäneen ensiksi normaalilta viljelijältä, mutta huomattavasti nuoremmalta kuin yli 70-vuotiaalta. Hän oli aluksi vastahakoinen keskustelemaan toimittajan kanssa, mutta suostui siihen lopulta. Keskustelun aikana Sokaku sanoi Yoichille, että hän voisi näyttää hieman Daito ryuta. Sokaku pyysi oppilaitaan hyökkämään hänen kimppuunsa. Yoichi kertoo hämmästyneensä kun hän ei edes kerennyt nähdä, mitä tapahtui ennen kuin  vastustajat olivat jo maassa paketissa.    ”Tämä näytää etukäteen sovitulta, eikö vain ?”, mestari kysyi häneltä. ”Niin kyllä näytää…”, Yoichi vastasi sen enempää ajattelematta. Sokaku kysyi toimittajalta, oliko hän harjoitellut jujutsua ja pyysi häntä hyökkäämään kuristamalla. Yoichi kuvailee tapahtumaa seuraavasti: ”Kuulin terävän huudon ”Eeeiii!” ja ranteeni tuntuivat katkeavan. Tämän jälkeen hyökkäsin hänen päälleen monta kertaa lyömällä, työntämällä, tarttumalla ja niin edespäin. Joka kerta olin maassa ennenkuin huomasin, mitä tapahtui. Ennenkuin tajusin mitään, minun käteni, jalkani ja niskani olivat kierretty toistensa ympärille, niin että ne tuntuivat murskaantuvan ja pystyin tuskin hengittämään. Ja kun katsoin ylöspäin mestaria, hän seisoi siinä kädet ristissä sanoen oppilailleen, ”Hei, tee on läikkkynyt …  en ole ollenkaan tyytyväinen tähän!” ”.

Sokaku Takeda pitää hallinnassa useita hyökkääjiä, heitettyään heidät ensiksi maahan.
Sokaku Takeda pitää hallinnassa
useita hyökkääjiä, heitettyään heidät
ensiksi maahan.

Sokaku Takeda syntyi vuonna 1859. Hänen isänsä, Sokichi Takeda, oli Aizu klaanin samurai ja taitava sumopainija. Sokichilla oli ozeki-arvo (toiseksi ylin arvo) sumossa. Hän myös opetti sumoa, joten myös Sokaku oppi sumoa isältään. Sokaku ei kuitenkaan saanut isältään lupaa osallistua sumokilpailuihin, sillä ei ollut sopivaa, että amattitasolla olevan sumotorin poika osallistuisi amatöörikilpailuihin. Turnaus päivinä Sokaku pakotettiin pysymään kotona ja harjoittelemaan bojutsua. Tästä huolimatta hän usein livahti kilpailemaan ja voitti poikkeuksetta, pienestä koostaan huolimatta.Sokaku oli lapsena kiinnostunut vain taistelulajien harjoittelusta. Muu opiskelu sai jäädä isän painostuksesta huolimatta. Hän ei opetellut lukemaan eikä kirjoittamaan. Sen sijaan hän opiskeli lapsuudessaan ainakin Daito ryu aikijujutsua, Hozoin ryu sojutsua, sumoa ja Onoha Itto ryu kenjutsua. Kolmetoistavuotiaana Sokaku meni Tokioon harjoittelemaan Jikishinkage ryu kenjutsua. Hän oli uchideshinä (talon oppilas), harjoitellen ja asuen dojolla, noin kaksi ja puoli vuotta kuuluisan miekkamiehen Kenkichi Sakakibaran opissa. Dojolla opetettiin useiden aseiden käsittelemistä: miekka, seiväs, naginata, kusarigama, jousi  ym. Sokaku kierteli tällä aikaa myös muilla saleilla Tokion alueella vertailemassa tietojaan ja kokeilemassa taitojaan muita vastaan.

Keneltä Sokaku Takeda oppi Daito ryuta, ei ole aivan selvää. Todennäköisesti hänen opettajia olivat sekä hänen isänsä että Chikanori Hoshina. Chikanori oli Aizu klaanin korkea-arvoinen virkamies ennen Aizu-sotaa ja tällöin hänen nimensä oli Tanomo Saigo. Aizu klaanin tappion jälkeen hän muutti nimensä Chikanoriksi ja toimi pääpappina Tsutsukowake temppelissä. Vuonna 1876 Sokakun vanhin veli kuoli ja hänen isänsä päätti laittaa Sokakun temppeliin opiskelemaan papiksi veljen sijasta, koska Takedan suvun perinteet velvoittivat sitä. Sokaku menikin Tsutsukowake temppeliin oppiin, mutta pappisura ei häntä liiemmin kiinnostanut ja hän lähti temppelistä muutaman viikon jälkeen. Tämän jälkeen hän vieraili usein Chikanorin luona ja hän sai tällöin syventävää opetusta Daito ryun tekniikoista. Chikanorilla oli  iso vaikutus siihen, että Sokaku alkoi opettaa pääasiassa Daito ryuta miekankäytön sijasta. Chikanorin kerrotaan antaneen Sokakulle runon, jonka voi tulkita tarkoittaneen, että miekan aika on ohi ja hänen pitäisi keskittyä Daito ryuhun. Tätä ennen Sokaku oli enemmän kiinnostunut miekkailun opiskelusta ja opettamisesta.
Pappisuran hylkäämisen jälkeen Sokaku lähti kiertelemään ympäri Japania. Hän kehitti omia taitojaan ja otti lukuisia haasteotteluita. Hän kulki myös Kyushulle ja Okinawalle vertaamaan taitojaan Okinawa-te (karate) mestareiden kanssa. Hänen kerrotaan voittaneen Okinawa-te mestarit ottelussa nopeiden vartalon kääntöjen avulla, jotka hän hallitsi miekka- ja seiväsharjoittelun vuoksi.

Sokakun kulkiessa jalan ympäri Japania sattui myös tunnettu tapahtuma, jossa noin viisikymmentä mellakoivaa tietyöläistä hyökkäsi hänen kimppuunsa. Hän tappoi niistä kahdeksan ja haavoitti useita käyttäen pientä miekkaa (kotetsu), jota hän kantoi mukanaan. Sokaku oli myös itse lähellä menehtyä taistelussa, mutta virkavalta ehti tulla lopettamaan taistelun ajoissa. Hän sai syytteen tapoista, mutta hänen todettiin toimineen itsepuolustukseksi ja näin hän välttyi rangaistuksilta.
Myöhemmin Sokaku muutti Japanin pohjososaan Hokkaidolle asumaan vaimonsa kanssa. Hän elämänsä oli edelleenkin omistettu budolle. Hän oli pitkiä aikoja poissa kotoa, koska hän yhä kiersi ympäri maata opettamassa ja vertailemassa taitojaan. Lähtiessään kotoa hän totesi, että luultavasti hän ei koskaan palaa ja on turha odottaa häntä takaisin. Hän kuitenkin ilmestyi aina takaisin muutaman kuukauden tai jopa vuoden jälkeen. Sokaku opetti Daito ryuta aina kuolemaansa saakka. Vuonna 1943 lehdissä kerrottiin 83 vuotiaasta mestarista, joka oli paiskannut maahan 6. danin judokan. Mestari oli Sokaku Takeda, joka kuoli muutama kuukausi tämän jälkeen matkalla pitämään harjoituksia.

Sokaku oli erittäin tarkka, kenelle hän opetti Daito ryuta. Aluksi hän opetti pääasiassa poliiseja ja armeijan johtoa. Erään kerran kun hän meni opettamaan Daito ryuta poliiseille ja nähdessään oppilaat ensimmäisen kerran hän ajoi heistä kolme ulos. Kun häneltä kysyttiin syytä tähän hän sanoi: ”Yksi heistä on juoppo, toinen naisten perässä juoksija ja kolmas ei ole totellut esimiehiään. En opeta tämmöisiä henkilöitä”. Tämän kaiken Sokaku näki ihmisistä vaikka tapasi heidät ensimmäistä kertaa. On monia samantapaisia kertomuksia, joissa hänen kerrotaan nähneen suoraan ihmisten läpi. Sokaku opetti Daito ryu aikijujutsua ja kenjutsua yli viidenkymmenen vuoden ajan. Hän kirjautti ylös kaikkien opettamiensa henkilöiden nimen, osoitteen, ammatin ja harjoitusmaksut.  Nämä kirjat, eimeiroku ja shareiroku, ovat yhä tallessa. Niissä on merkintä lähes 30 000 henkilöstä, jotka olivat Takedan opissa. Hänen oppilainaan oli paljon poliiseja, korkea-arvoista armeijan päällystöä ja muiden budolajien taitajia.Tunnetuimpia hänen oppilaistaan ovat Morihei Ueshiba, Yukiyoshi Sagawa, Horigawa Kodo, Hisa Takuma ja  Sokakun oma poika Tokimune Takeda. Hisa Takuma oli ainoa, joka sai Sokaku Takedalta todistuksen Daito ryu aikijujutsun täydellisestä oppimisesta (menkyo kaiden rullan). Hisa Takuman oppilaat perustivat Daito ryu aikijujutsu Takumakai liiton, joka on tällä hetkellä suurin Daito ryu liitto Japanissa ja johon myös helsinkiläinen seura Fudoshin kuuluu. Daito ryu aikijujutsusta tai Onoha Itto ryu kenjutsusta kiinnostuneille löytyy lisätietoja Fudoshin ry:n kotisivulta http://www.daitoryu.fi. Viestejä voi myös lähettää sähköpostilla osoitteeseen jyri.lamminmaki@ntc.nokia.com

Jyri Lamminmäki
Fudoshin ry